Q & A

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om CirkusMania och årets festival.

CirkusMania är en cirkusfestival som äger rum i hela Stockholmsregionen och som visar allt vad cirkus kan vara idag. Programmet innehåller allt från högklassig akrobatik, experimentell jonglering och miljövänliga clowner till cirkuskonsert och konstnärlig forskning.

Nästa festival hålls 9-18 februari 2024.

Festivalen äger rum på dryga 30 scener i 13 kommuner runt om i Storstockholm – sannolikt någon av dem nära dig!

CirkusMania betyder galet mycket cirkus över hela stan! Festivalen är ett samarbete mellan scener över hela regionen som alla brinner för att inviga publiken i den överraskande samtida cirkusen, som ännu är ganska okänd för den breda publiken.

Ja! Med den här festivalen vill vi skapa en arena för våra fantastiska artister. I Sverige har vi högskoleutbildning för cirkusartister men ofta lämnar de landet för att arbeta internationellt eftersom det saknas en scen här hemma. Med den här festivalen vill vi lyfta den samtida cirkuskonsten och visa den lokala publiken vad cirkus är idag.

Modern cirkus, nycirkus … kärt barn har många namn, inget är rätt eller fel. Numera säger man ofta “samtida cirkus” – eller helt enkelt bara cirkus. Samtida cirkus utgår från den klassiska cirkusens discipliner och utvecklar dem till nya konstnärliga uttryck. Det finns många olika genrer och estetiker och det är vanligt att cirkusdisciplinerna vävs samman med andra konstformer som dans, teater, livemusik, design och poesi. Under festivalen presenterades iår 35 olika föreställningar som tillsammans visar hur bred konstformen är. 

Kort svar: Det mesta. 
Längre svar: Vi hoppas att programmet ska innehålla något för alla! Här finns akrobatiska smällkarameller, livsfilosofisk hårhängning, avancerad luftakrobatik, barnvänliga clowner, cirkuskonsert och trädkrameri – och mycket mycket mer. Det är bara att klicka runt här på festivalsidan och botanisera.

Det är inte alla som känner till att Stockholms Konstnärliga Högskola sedan 2005 har utbildat ungefär 120 professionella cirkusartister. De flesta artister som presenteras i CirkusMania är lokala världsartister – de lever och tränar här men har hela världen som arbetsplats. Den svenska cirkusscenen är världskänd för sin excellens och kreativitet. I CirkusMania får vi möta dem på hemmaplan!

Här på festivalsidan presenterar vi de olika föreställningarna. Bläddra, klicka, läs. Välj ett ”säkert kort” som du vet att du kommer att gilla – eller ta risken att gå på något oväntat! I värsta fall får du lida dig igenom en timme av ditt liv, i bästa fall får du uppleva något som du inte hade en aning om att du gillade.

Många av föreställningarna under CirkusMania är utan tal vilket gör att de kan förstås av alla. Det finns också föreställningar med språk eller text, detta framgår då i inforutan som du hittar på respektive föreställningssida. Men oftast kan man ta till sig en cirkusföreställning även om man inte riktigt förstår det som sägs. 

Nej, man köper biljett av respektive scen till de föreställningar man vill se. Biljettlänkar finns på respektive föreställningssida. Många föreställningar är gratis, men man måste ändå boka sin plats.