Q & A

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om CirkusMania och årets festival.

CirkusMania är en festival som äger rum runtom i Stockholmsregionen och som visar cirkus som samtida scenkonst. CirkusMania är 10 intensiva dagar av tankeväckande, poetisk, samtidsaktuell och underhållande cirkuskonst i olika genrer och uttryck. Med personliga livsberättelser utan ord, sinnrika konstruktioner och klassiska cirkusdiscipliner i nya tappningar bjuder artisterna in oss att se världen på nya sätt. 

2024 år festival ägde rum 9-20 februari. Datumen för nästa års festival kommuniceras i juni.

Festivalen äger rum på 30 scener i 14 kommuner runt om i Storstockholm – sannolikt någon av dem nära dig!

Festivalen är ett samarbete mellan scener över hela regionen. Tillsammans vill vi inviga publiken i denna spännande konstform som vinner allt större publik både i Sverige och internationellt! Under de 12 festivaldagarna är det alltid nära till en cirkusupplevelse!

Ja! Med den här festivalen vill vi skapa en arena för våra fantastiska artister. I Sverige har vi högskoleutbildningar i cirkus men ofta lämnar utövarna landet för att arbeta internationellt eftersom det saknas en scen här hemma. Vi vill att Stockholmspubliken ska få möta våra lokala artister på hemmaplan.

Modern cirkus, nycirkus … kärt barn har många namn, inget är rätt eller fel. Numera säger man ofta “samtida cirkus” – eller helt enkelt bara cirkus. Samtida cirkus utgår från den klassiska cirkusens discipliner och utvecklar dem till nya konstnärliga uttryck. Det finns många olika genrer och estetiker och det är vanligt att cirkusdisciplinerna vävs samman med andra konstformer som dans, teater, livemusik, design och poesi. Under 2024 års festival presenterades 30 olika föreställningar som tillsammans visar hur varierad konstformen är.

Kort svar: Det mesta.
Längre svar: 2024 års program erbjöd ett exklusivt program för vuxna, unga och även för barn. Vi mötte etablerade kompanier, unga talanger, lokala världsartister, exceptionell belgisk akrobatik, finsk humor, käpphästar, rymdforskning, träslöjd och fransk cirkuskonsert – och inte mindre än 3 urpremiärer! Det är bara att klicka runt här på festivalsidan och botanisera. 

Cirkus är scenkonst för vuxen publik likväl som för barn och unga. Ja, det finns fantastiska cirkusföreställningar för de yngre, och festivalen presenterar många av dem. Men cirkusen av idag är också en samtida scenkonst som är perspektivförändrande, experimentell och frodas i möten över genregränser. Den är ett uppror mot och triumf över de begränsningar som livet, kroppen och världen kan presentera. Och den berör oss alla.

Här på festivalsidan presenterar vi de olika föreställningarna. Bläddra, klicka, läs. Välj ett ”säkert kort” som du vet att du kommer att gilla – eller ta risken att gå på något oväntat! I värsta fall får du lida dig igenom en timme av ditt liv, i bästa fall får du uppleva något som du inte hade en aning om att du gillade.

Många av föreställningarna under CirkusMania är utan tal vilket gör att de kan förstås av alla. Det finns också föreställningar med språk eller text, detta framgår då i inforutan som du hittar på respektive föreställningssida. Men oftast kan man ta till sig en cirkusföreställning även om man inte riktigt förstår det som sägs. 

Nej, man köper biljett av respektive scen till de föreställningar man vill se. Biljettlänkar finns på respektive föreställningssida. Vissa föreställningar är gratis, men man måste ändå boka sin plats.