Stockholms årliga cirkusfestival

CirkusMania är Stockholms cirkusfestival som i februari varje år bjuder på galet mycket cirkus och visar publiken runt om i regionen vilken spännande, yvig och dynamisk konstform cirkusen är idag.

2019 introducerades den första upplagan av festivalen. Sedan dess har CirkusMania vuxit till att göra skäl för sitt namn: årets festival presenterade 35 olika föreställningar på 30 scener i 13 av regionens kommuner. Totalt gavs över 100 tillfällen att uppleva olika variationer av cirkus under festivalens 10 dagar. 

CirkusMania initierades och koordineras av Subtopia, med målet att i ett omfattande samarbete mellan aktörer över hela regionen väcka publikens intresse och nyfikenhet för samtida cirkus.

Varje scen lägger sitt eget program, vilket ger ett blandat festivalprogram i olika genrer och för olika publiker. Under årets festival gavs svenska och internationella föreställningar på stora och små scener, kulturhus och institutioner, fria teatrar och skolor.

”30 år har gått sedan nycirkusen kom till stan och rotade sig i Botkyrka och Stockholm. Konstformen utvecklades i raketfart. Idag säger vi gärna “samtida cirkus” eller “experimentell cirkus”. Intresset växer på alla fronter och den svenska cirkusscenen är internationellt känd för våra fantastiska konstnärer och utbildningar.

Ibland får jag frågan vad samtida cirkus är. Det är cirkus som samtida scenkonst, den utgår från traditionella cirkusdiscipliner som placeras i nya kontexter. Uttrycken är väldigt varierande, kreativiteten och framåtandan är påtaglig. Publiken bjuds på en resa kring något som är nästan omöjligt och samtidigt djupt existentiellt. Scenen kan vara ett tält, men är idag oftast en teaterscen.

Med CirkusMania vill vi att regionens publik ska upptäcka den samtida cirkusen i ett blandat program som visar allt fascinerande och inspirerande som den kan vara!”

Kiki Muukkonen, Festivalchef

CirkusMania samordnas av
med stöd av
i samarbete med